Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-03@05:48:49 GMT

طرد اجتماعی جان می‌ستاند

تاریخ انتشار: ۲۹ بهمن ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۹۴۰۳۴۵

طرد اجتماعی جان می‌ستاند

خودکشی آسیبی بزرگ در جوامع بشری است، آسیبی که آثار آن تا سال‌ها بر روی فرد اقدام کننده و اطرافیان آن باقی می‌ماند، کارشناسان علل زیادی را برای این آسیب تعریف کرده‌اند، اما دراین بین سهم طرد اجتماعی بیشتر است.

به گزارش خبرنگار ایمنا، طبق گزارش‌های سازمان بهداشت جهانی، سالانه حدود ۸۰۰ هزار نفر در سراسر دنیا خودکشی می‌کنند، یعنی به طور متوسط هر ٤٠ ثانیه، یک نفر در جهان جان خود را می‌گیرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خودکشی، سیزدهمین عامل مرگ‌ومیر در سراسر جهان و مهم‌ترین علت مرگ‌ومیر جوانان ۱۵ تا ۲۴ ساله به شمار می‌رود. تا پیش از این نرخ خودکشی در ایران نسبت به آمار متوسط جهانی، پایین‌تر بود اما به اعتقاد کارشناسان حوزه اجتماعی و اعلام سازمان بهزیستی طی سالیان اخیر با رشد این پدیده در کشور رو به رو هستیم.

پیش از این مریم عباسی نژاد، مدیر برنامه پیشگیری از خودکشی دفتر سلامت روان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اعلام کرده بود: "در ایران حدود ۷۵ درصد موارد اقدام به خودکشی در گروه سنی ۱۵ تا ۳۴ سال بوده و حدود ۵۰ درصد این موارد متاهل هستند".

او که در گذشته نیز نسبت به شیب ملایم و افزاینده آمار خودکشی در ایران و به ویژه در بازه زمانی ساله‌های ۹۴ تا ۹۷ هشدار داده بود، گفت: "یکی از اهداف کمی برنامه ششم توسعه تا سال ١٤٠٠، کاهش ١٠ درصدی از فوت ناشی از خودکشی است، دسترسی به خدمات پایه سلامت روان و خدمات تخصصی به عنوان راهبرد موثر در این راستا مورد توجه است. اهمیت توجه به سلامت روان و خدمات روانپزشکی، موضوع مهمی است که همیشه بر آن تاکید می‌شود."

اما در شرایط اجتماعی و اقتصادی فعلی کشور تنها با تکیه زدن بر پیشگیری و درمان در حوزه سلامت روان چقدر می‌توان در حوزه کاهش این آسیب موفق بود؟

آمار و تحلیل ارائه شده، مستدل نیست

در این رابطه مرتضی پدریان، مدرس دانشگاه، جامعه شناس و متخصص آسیب های اجتماعی، در گفت و گویی با خبرنگار ایمنا با نگاهی به جدیدترین آمار اعلام شده درباره خودکشی اظهار کرد: خودکشی در ایران رو به افزایش است و نمی‌توان این موضوع را کتمان کرد هر چند در کشور آمار رسمی از آسیب‌های اجتماعی در دست نیست، اما پژوهش‌های دانشگاهی و تحقیقات میدانی تایید کننده این موضوع است.

وی با بیان اینکه بنا بر اعلام وزارت بهداشت ۷۳ درصد خودکشی‌ها در مناطق شهری و مابقی در مناطق روستایی است، گفت: در اینجا نباید فراموش کرد که این آمار باید به نسبت جمعیت باشد و در نظر داشته باشیم که جمعیت شهری چندین برابر جمعیت روستایی است.

جامعه شناسانه به خودکشی نگاه کنیم

این آسیب‌شناس اجتماعی در خصوص تعریف خودکشی اظهار کرد: خودکشی عبارت است از انتخاب آگاهانه مرگ با عمل و اراده کامل، کنشی انجام شود که منجر به حذف زیستی و دنیایی خود فرد شود، یعنی انتخاب اگاهانه پایان دادن به زندگی را خودکشی می‌نامیم.

او با بیان اینکه امیل دورکیم جامعه شناسی است که بر روی خودکشی و علل آن تحقیق و پژوهش انجام داده است، ادامه داد: خودکشی خودخواهانه، خودکشی دگرخواهانه و خودکشی آنومیک (نابه‌هنجار) از انواع خودکشی است؛ آن نوعی از خودکشی که امروزه در جامعه ایران در حال افزایش است، از نوع خودکشی آنومیک یا نابه‌هنجاری‌های اجتماعی است.

پدریان با بیان اینکه چنانچه در تحلیل بحث خودکشی، اگر موضوع را به یک سری پدیده‌هایی ساختارهای ژنتیکی و ساختارهای بیولوژیکی و ترشح غدد و اختلالات روانی ختم کنیم، تاثیر چندانی نخواهد داشت، ادامه داد: باید ساختارهای اجتماعی و عوامل اجتماعی دخیل در خودکشی را بررسی کنیم و ببینیم چه چیزی باعث شده خودکشی رشد چشمگیری در جامعه ایران پیدا کند که ما حتی شاهد خودکشی در گروه‌های جنسی و طبقات مختلف جامعه باشیم.

مسئله را به سلامت روان تقلیل ندهیم

پدریان با انتقاد نسبت به عدم تحلیل موضوع خودکشی به عنوان یک آسیب اجتماعی و تقلیل آن به سلامت روان گفت: جالب است که مسئولان برای پیشگیری از خودکشی تنها روی سلامت روان متمرکز می‌شوند و تنها راه حل پیشنهادی توسعه مراکز سلامت روان است و باید توجه داشت که در اصل پشت این راه حل گویا یک کسب و کار نهفته است که در آینده نه چندان دور همانند مراکز درمان اعتیاد به منبع درآمد خوبی تبدیل می‌شود.

این مدرس دانشگاه طرد اجتماعی را یکی از مهمترین موارد مرتبط با خودکشی در جامعه ایران دانست و گفت: اگر این طرد اجتماعی را ما حذف کنیم و فرصت های برابر در اختیار همه اعضای جامعه قرار دهیم، می‌توانیم خودکشی را به عنوان یک امر حاشیه‌ای کاهش دهیم.

بیشتر بخوانید:

چرا برخی نوجوانان مرگ را انتخاب می کنند؟

خودسوزی، اعتراض اجتماعی است

پدریان با بیان اینکه خودکشی در ایران انواع مختلفی دارد و در مناطق مختلف نیز این آسیب متفاوت است، ادامه داد: یکی از انواع خودکشی‌، خودسوزی است که در بسیاری از موارد اخیر و به ویژه در کلانشهرهایی مانند اصفهان، تهران، اهواز و … به دلیل اعتراض به وضع اجتماعی انجام شده و این اعتراض صدای بلندی حتی در سطح بین‌المللی نیز داشته است.

او افزود: البته باید توجه داشت که در مناطق زاگرس نشین و کهگیلویه و بویراحمد که رتبه دوم خودکشی کل کشور را دارد، خودسوزی بیشتر رواج دارد اما بیشتر این خودسوزی‌ها در این مناطق اعتراض فردی است و تاثیرگذاری زیادی ندارد.

پدریان با بیان اینکه یکی از مهمترین عوامل شکل‌گیری خودکشی در نظام اجتماعی ما، مسئله‌ای است که تحت عنوان طرد اجتماعی از آن یاد می‌شود، تصریح کرد: طرد اجتماعی یعنی یک قشر، یک گروه، یک صنف، یک نژاد یا قوم، یک جنسیت، گرایشات سیاسی و یا یک مذهبی را از حقوق اولیه اجتماعی خود محروم کنید، در اصل پیوندهای اجتماعی از هم گسسته می‌شود و وقتی پیوند اجتماعی گسسته شود برخیب از افراد حساس گزینه مرگ آگاهانه را انتخاب می‌کنند. چرا که این طرد اجتماعی در فرد احساس یاس و ناامیدی ایجاد می‌کند و راه‌های رسیدن به حقوق از دست رفته اش در این نظام اجتماعی مسدود است.

تا امروز راه اشتباه را رفته‌ایم

او با تاکید بر اینکه برای کاهش آسیب‌های اجتماعی در کشور باید راه را تغییر دهیم، افزود: باید توجه داشت با ادامه راه گذشته نمی‌توان سالانه ۱۰ درصد از فوتی‌ههای ناشی از خودکشی را کاهش داد چه بسا حتی ممکن است شاهد افزایش ۱۰ درصدی آمار نیز باشیم.

این مدرس دانشگاه با بیان اینکه ضروری است تصمیم‌گیران در حوزه کاهش آسیب‌های اجتماعی در کشور افراد متخصص در این حوزه باشند، گفت: در حال حاضرافراد مسئول در این حوزه یا پزشک‌اند یا روانشناس باید توجه داشت که پزشکان و روان شناسان نمی‌توانند در علل شکل‌گیری آسیب‌های اجتماعی که عمدتاً مسائل اجتماعی است، نقشی تعیین کننده داشته باشند.

کد خبر 410977

منبع: ایمنا

کلیدواژه: خودكشي جامعه شناسی آسيب اجتماعي خودسوزی شهر روستاها سلامت روان شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق آسیب های اجتماعی باید توجه خودکشی در ایران جامعه ایران سلامت روان مدرس دانشگاه سلامت روان طرد اجتماعی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۹۴۰۳۴۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بیش از ۸۴ هزار تماس با مشاوره تلفنی بهزیستی مرکزی برقرار شد

به گزارش خبرنگار مهر، محمود حسین آبادی ظهر پنجشنبه در آئین تجلیل از پیشگامان سلامت اجتماعی استان مرکزی اظهار کرد: ۲۴ مرکز مشاوره حضوری غیر دولتی استان مرکزی، سال گذشته به ۶ هزار و ۷۵۶ مراجعه کننده مشاوره ارائه داد.

وی ادامه داد: ۲۱ هزار و ۵۷ نفر معادل ۴۵ هزار و ۵۱ ساعت نیز سال گذشته مشاوره تلفنی از خط ۱۴۸۰ دریافت کردند.

مدیرکل بهزیستی استان مرکزی گفت: اختلاف با همسر، مشکلات بین فردی، تربیت کودک و مشاوره قبل از ازدواج بیشترین فراوانی تماس‌ها بوده است.

حسین آبادی گفت: موضوع تماس‌های گرفته شده با خط ۱۲۳ در سال گذشته ۶۹۲ مورد کودک آزاری، ۲۹۷ مورد اختلافات خانوادگی، ۱۱۸ مورد افکار خود کشی، ۶۶ مورد بد سرپرستی و ۵۴ مورد زنان و دختران آسیب دیده بوده است.

وی ۴۸ مورد سالمند آزاری، ۴۲ مورد فرار، ۴۲ مورد معلول آزاری، ۳۸ مورد والد آزاری و ۳۰ مورد اختلافات خانوادگی را موضوع‌های بعدی تماس با خط ۱۲۳ اورژانس اجتماعی استان مرکزی عنوان کرد.

مدیرکل بهزیستی استان مرکزی با اشاره به وظیفه این نهاد در تأمین سلامت روانی افراد جامعه، گفت: این نهاد اجتماعی و حمایتی کمک می‌کند تا افراد به عنوان کنشگران فعال در جامعه نقش آفرین باشند.

فعالیت‌های بهزیستی در جهت سلامت اجتماعی توسعه یافته است

معاون سلامت اجتماعی بهزیستی استان مرکزی نیز در این آئین گفت: این سازمان در جهت سلامت اجتماعی، فعالیت‌ها و اقدامات پیشگیرانه، مداخلات اجتماعی و حمایتی، توانبخشی علمی و تخصصی را توسعه بخشیده است.

محمد علی الله دادی بیان کرد: بهزیستی به همت نیروهای پر تلاش و کارشناسان خبره توانسته در مسیر سلامت، بهزیستی شکوفایی و بالندگی جامعه گام بردارد.

وی افزود: اقداماتی چون طرح‌های مختلف آگاه‌سازی، انجام طرح‌های غربالگری شنوایی سنجی و تنبلی چشم با پوشش ۸۰ درصدی جامعه هدف و پیشگیری از معلول زایی با بررسی اختلالات ژنتیکی بر اساس حکم برنامه ششم، انجام و ارائه خدمات مشاوره‌ای و روان شناختی با استفاده از فناوری‌های نوین در جهت ازدواج‌های موفق، ارائه طرح‌های مختلف در جهت مداخلات بهنگام در جهت کاهش طلاق از جمله ثبت الکترونیک طلاق و آموزش‌های پیش از ازدواج دیگر خدمات بهزیستی است.

الله دادی اظهار کرد: طرح‌های اجتماعی به نام نظام مراقبت‌های اجتماعی دانش‌آموزان «نماد» و طرح مشارکت اجتماعی دانش‌آموزان «ماد» جهت آگاه‌سازی و توانمندسازی دانش‌آموزان، ارائه خدمات پیشگیری از دیگر اقدامات توسعه‌ای خدمات سازمان بهزیستی است.

وی گفت: درمان اعتیاد در پهنه گستره کشور، توسعه کمی و کیفی خدمات اجتماعی از جمله ایجاد اورژانس اجتماعی و برنامه‌های دیگر برای همه اقشار و آحاد جامعه نشان دهنده تلاش بهزیستی در مسیر سلامت اجتماعی است.

کد خبر 6095223

دیگر خبرها

  • بیش از ۸۴ هزار تماس با مشاوره تلفنی بهزیستی مرکزی برقرار شد
  • کاهش آسیب‌های اجتماعی با بهره گیری از تولیدات علمی و پژوهشی جامعه دانشگاهی گیلان
  • خودکشی در ایران کمتر از آمار جهانی
  • کدام فیلم‌های سینما به جامعه کارگری ادای دین کردند؟
  • روند افزایشی خودکشی از ۱۳۸۸ تا ۱۴۰۱
  • روند افزایشی خودکشی از 1388 تا 1401
  • خودکشی ایرانی ها، کمتر از میانگین جهانی
  • آموزش یک جامعه با اخلاق از خانه و خانواده آغاز می‌شود
  • نسل کنونی جامعه در جنگ تمام عیار رسانه ای قرار دارند
  • خودکشی در ۲۳ کشور دنیا جرم و اجرای کامل سند ملی خودکشی در ایران ضروری است